Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър, Гърция и Египет засилват политическото и икономическото си сътрудничество

Снимка: Бранислава Бобанац

Кипър, Гърция и Египет засилват политическото и икономическото си сътрудничество, с което ще допринесат за укрепване на сигурността и стабилността в района на Източното Средиземноморие. Общата стратегия на трите страни бе договорена на проведената днес в Никозия среща на върха на президентите на Кипър и Египет Никос Анастасиадис и Абдел Фатах ас Сиси и премиера на Гърция Алексис Ципрас.

Лидерите на трите държави от Средиземноморския регион се обединиха за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството си във всички области, с акцент върху енергетиката и природния газ, търговското корабоплаване, туризма и културата. Те обединяват усилията си и за борба срещу тероризма в региона, за постигане на неговата сигурност и стабилност. В приетата на срещата “Декларация от Никозия” бе посочено, че тристранното партньорство ще насърчава и развитието на отношенията между ЕС и арабския свят.

Обсъдено бе осъществяването на съвместни икономически проекти. Гърция и Кипър ще участват в амбициозния проект на президента Сиси за възстановяване на Египет. В областта на туризма и морската индустрия трите страни се договориха да разработват съвместни туристически пакети и круизи, както и да подобрят товарния и пътническия морски транспорт между тях. Ще продължат и консултациите за определяне на границите на изключителните икономически зони в региона. Откриването на важни въглеводородни ресурси в източната част на Средиземно море може да служи като катализатор за регионално сътрудничество и стабилност, бе заявено в приетата декларация.

Срещата на върха в Никозия призова още всички страни активно да се борят с тероризма и да засилят усилията си за справяне с екстремистките групировки в района на Източното Средиземноморие и Близкия изток, като противодействат на доставките за тях на пари и оръжие.

Нарастването на миграционните потоци в Средиземно море бе посочено като голямо предизвикателство за трите страни, което изисква мобилизация на всички усилия и сътрудничество със страните на произход и транзит.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна