Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майските празници в Кипър започват с фестивал на лавандулата

С Фестивал на лавандулата днес в Кипър започват майските празници на цветята. По традиция, идваща от античността, в първия ден на май много кипърци украсяват вратите на домовете си с венци от цветя, символизиращи възраждането на природата.

Благодарение на усилията на местната общност на село Платрес в планината Тродос в центъра на Кипър лавандулата се завръща триумфално като търговска марка на известния курорт от античността до днес. Фестивалът на красивото цвете започва със засаждането на 1500 лавандулови храсти около селото. Празничната програма включва много забавления, семинари, както и безплатни дегустации на вкусни лавандулови лакомства, предоставени от местни фирми, като сладолед, шоколад, палачинки, чай с лавандула.

Откриване на Парк на лавандулата и дестилационна инсталация в партньорство с частния сектор са следващите планове за развитие на местния бизнес в Платрес.

Празникът на цветята се отбелязва по оригинален начин днес и в най-голямата ферма за развъждане на магарета в Кипър “Златни магарета”. В големия й атракционен парк се провежда конкурс за изработване на най-красивия цветен венец, с който да бъдат закичени дългоухите жители на фермата. С празника се открива “месецът на магаретата”, чиято кулминация е забавният пролетен Фестивал на магарето през следващия уикенд, на 9 и 10 май.

Изключително красиви и привличащи стотици чуждестранни туристи и жители на острова са Фестивалите на цветята, т. нар. антестирия, които се провеждат по традиция в Кипър през месец май. Съвременните празници водят началото си от античните церемонии в чест на бога на лозята и плодородието Дионис. Градовете Лимасол и Паралимни вече поканиха на своите цветни шествия, с много музика и богата развлекателна програма, които предстоят на 9 май.

През май свой Фестивал на розата има и Кипър. Деветото му издание ще се проведе през следващите два уикенда – на 9-10 и 16-17 май, в село Агрос, кипърския център на розата и розовото масло.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна