Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тържествен митинг-заря в Панагюрище България отдаде почит на героите от Априлското въстание

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сто трийсет и деветата годишнина от Априлското въстание беше чествана на площад "20 април" в Панагюрище. Почетена беше паметта на участниците в историческите събития.

В словото си президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев нарече Априлската епопея "ярък символ на пробуждането на българския дух и борбата за човешко и национално достойнство". Той припомни цитат от Захари Стоянов по повод първото народно събрание, проведено на Оборище:

"Моите оборищки депутати са ангели, най-честните, идеални личности измежду народа, единствените възнаграждения -искам да кажа, прогонни и дневни пари -на които бяха: грозната бесилка и заптийският камшик. Подобни депутати българският народ няма да види вече, докато свят пребъде." Наш дълг е да не забравяме неподвластното на времето послание от Оборище - че пътят на националната ни свобода и независимост преминава през принципите на демокрация и равенство, които приобщиха българския народ към идеите на демократична Европа, каза държавният глава на тържествения митинг-заря.

Българи от цялата страна се събраха в Панагюрище, за да се включат в националните тържества, посветени на 139-тата годишнина от Априлското въстание. Честванията започнаха с литийно шествие, водено от духовници, които пренесоха светините от Април 1876-та. Начело на литийното шествие бе сребърният Поибренски кръст, който е съпровождалхвърковатата чета на Бенковски. На историческия площад "20 април" бе извършен ритуалът по издигането на националния флаг.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна