Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чествания по повод 139 години от Априлско въстание

| обновено на 02.05.15 в 17:37
Снимка: bg.wikipedia.org

В историческата местност Оборище над Панагюрище се състоя национален събор-поклонение по повод 139-ата годишнина от Априлското въстание. За 114-ти път българи от цялата страна се събраха на историческата местност Оборище, за да почетат първите български депутати, които преди 139 години положиха основите на националното ни възкръсване като държава.

От мястото символ на българския парламентаризъм председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви: От Оборище тръгват нашата свобода, нашето съединение, нашата независимост, нашата държавност. Днес България е член на ЕС и тук на Оборище можем да си кажем, че, въпреки превратностите, българите се постарахме да изградим една държава на свободни, знаещи и можещи хора. На утрешните поколения ние сме длъжни да предадем в наследство стремежът да я пазят, съхраняват, да я развиват тази наша свободна България.

По традиция и тази година беше връчена националната награда "Оборище". Тазгодишният носител на приза е председателят на БАН, академик Стефан Воденичаров. Тържествата започнаха в 11 часа с молебен-водосвет пред паметника на Оборище, където са изписани имената на 65-та народни избраници, взели преди 139 години съдбовното решение за въстание.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна