Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационен център за кипърските турци откри Европейската комисия в Никозия

Снимка: Бранислава Бобанац

Информационен център за кипърските турци откри Европейската комисия в Никозия. Той е част от международните усилия за развитието на сътрудничеството между двете кипърски общности.

Европейският инфоцентър се намира в окупираната северна част на кипърската столица Никозия. Проектът, който ще продължи 30 месеца, до средата на 2017 г., се финансира с 1.5 млн. евро по специалната европейска Програма за предоставяне на помощ за общността на кипърските турци.

Целта е кипърските турци да се привлекат по-близо до Европейския съюз, като им се предоставя актуална информация за политическия и правния ред в него. Ще бъдат разяснявани и възможностите за финансиране по неговата програма за подпомогане на общността в непризнатата в международен план Севернокипърска турска република. Република Кипър е член на Европейския съюз с цялата своя територия, но европейското законодателство не се простира върху окупираната част, която съставлява над 1/3 от страната.

Инфоцентърът е отворен за широката общественост, за организациите на гражданското общество, академичните среди, училищата, медиите. Той ще осъществява дейността си чрез различни кампании, ще организира културни прояви, семинари, конференции, ще информира чрез медиите и социалните мрежи.

Новият инфоцентър ще допринесе и за развитие на сътрудничеството между двете общности на кипърските гърци и кипърските турци. И до момента техни съвместни проекти се подпомагат с безвъзмездно финансиране от международни организации и отделни европейски страни. Четири години вече съществува най-известната двуобщностна инициатива - Домът за сътрудничество в буферната зона между свободната и окупираната част на Никозия.

Новият лидер на кипърските турци Мустафа Акънджъ подчерта в свое изказване, че бъдещият Федерален Кипър ще заема важно място в Европейския съюз.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна