Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени откриха кръвен тест за рак на яйчниците

Снимка: Полина Тодорова
Редовни кръвни изследвания вече могат да установят рак на яйчниците преди етапа, когато обикновено жените са диагностицирани с болестта, съобщи Би Би Си. Според проучването, продължило 14 години, тестът е с точност до 86% и открива заболяването в ранен стадий.

Изследването е изключителен пробив в областта, тъй като туморите на яйчниците са често смъртоносни когато са открити прекалено късно. Професор Уша Менън от университета в Лондон смята, че диагностицирането на болестта по-рано би довело до спасяването на много животи:
 
Дава ни голяма надежда, но за да разберем дали ще промени нещо, трябва да видим дали сме хванали жените достатъчно рано, за да спасим живота им с лечение.

Близо 7 100 жени са диагностицирани с рак на яйчниците всяка година във Великобритания и повече от 4 200 умират в борбата с болестта. Ракът трудно се открива в ранен стадий, тъй като симптомите, които включват болки в долната част на корема, липса на апетит, отоци и подпухналост, са често срещани и при други заболявания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна