Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новоизбраният лидер на кипърските турци Мустафа Акънджъ е в Анкара

Мустафа Акънджъ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На посещение в Анкара днес е новоизбраният лидер на кипърските турци Мустафа Акънджъ. Визитата му се оценява като изключително важна за хода на мирните преговори по Кипърския въпрос, които се очаква да бъдат подновени през следващата седмица, след 7-месечно прекъсване.

Посещението на Мустафа Акънджъ в турската столица е първата му официална изява след избирането му на 26 април за президент на признататата само от Турция Севернокипърска турска република. Разговорите му днес с президента на Турция Реджеп Тайп Ердоган и министър-председателя Ахмет Давутоглу, които продължават повече от час, са изключително важни за новия етап на преговорния процес в Кипър. Те се оценяват като “консултации” по позициите и “червените линии”, които Анкара налага, за решаването на Кипърския въпрос.

Акънджъ спечели изборите с ясните си послания за обединяване на страната след 4 десетилия на разделение. Часове по-късно, поздравявайки новия лидер, президентът на Турция Ердоган подчерта, че решаването на Кипърския проблем остава приоритет за Турция, но то няма да бъде на всяка цена.

Визитата днес е важна и защото Ердоган и Акънджъ вече влязоха в конфликт. Новият лидер на кипърските турци се обяви за промяна в отношенията между Турция и т. нар. Севернокипърска турска република и за изграждането им на основата на равноправие и уважение. С това той предизвика много гневна реакция на Ердоган, според когото отношенията винаги ще бъдат като между майка и дете.

В същото време Никозия се опитва да привлече подкрепата на международната общност за постигане на мирно споразумение. В събота в Москва, където ще бъде за честванията на 9 май, президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще се срещне с генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун. Анастасиадис ще разговаря и с лидерите на петте постоянни членки на Съвета за сигурност, както и с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън.

Двете кипърски общности трябва да използват “уникалната възможност” за обединяване на острова, заяви специалният съветник на ООН Еспен Барт Ейде след срещите си с двамата лидери през тази седмица. В понеделник Ейде, Анастасиадис и Акънджъ ще имат съвместна вечеря, след която ще бъде обявена датата за възобновяване на мирните преговори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна