Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велизар Енчев внесе в парламента законопроект за отмяна на банковата тайна в КТБ

Снимка: БГНЕС

Независимият депутат Велизар Енчев внесе в парламента законопроект от името на Инициативен комитет за отмяна на банковата и търговската тайна на банки с отнет лиценз. Поводът е КТБ заради използвани публични средства за компенсиране на вложителите. Целта е да се предостави пълна информация за състоянието на фалиралата банкова институция.

Александър Каракачанов от Инициативния комитет обърна внимание, че техният законопроект е различен от проекта, внесен от Движението за права и свободи:

Това не е законът, известен като закон на ДПС във връзка с КТБ. Няма нищо общо или по-точно, общото е, че господата от ДПС предлагат да се вдигне банковата тайна само за политическите лица. Един малък сегмент, за да видим там Вежди Рашидов, да видим господин Костов, макар че няма да разберем какъв е бил процентът върху техните влогове. Ние предлагаме освен това многократно повече. Плюс това ние искаме да видим всички политици, които са били в тази банка през последните десет години, а не сега, накрая.

От Инициативния комитет обясниха, че ако законопроектът не получи подкрепа в пленарната зала, ще инициират подписка за референдум с искане да отпадне банковата и търговска тайна за банки с отнет лиценз.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна