Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 години от края на Втората световна война отбелязаха в Полша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С венци и салюти в Полша бе почетена паметта на загиналите в борбата с хитлеристите. Възпоменателната церемония по повод 70-ата годишнина от края на Втората световна война в Европа се състоя на Вестерплате край Гданск само два дни преди грандиозния парад, организиран от руските власти в Москва. 

На поканата на полския президент Бронислав Коморовски се отзоваха държавните ръководители на осем държави от Централна и Източна Европа. Коморовски заяви, че мястото на Украйна е в общия европейски дом и упрекна Русия, без да я назовава пряко, че е прибягнала до сила, за да промени границите на съседна страна, което, по думите му, "не се е практикувало в Европа от 1945 година". В словото си украинският президент Петро Порошенко засегна  ситуацията в страната му и определи опитите за помирение с термина, използван за политиката на помирение с Хитлер преди 1939 година. Българският президент Росен Плевнелиев се обяви срещу създаването на зони на "замразени" конфликти.

У нас парламентът ще гласува днес декларация във връзка с годишнината от победата над нацизма. Предварителното обсъждане на документа в комисията по външни работи не доведе до съгласие след заседанието БСП обяви, че декларацията няма да има "историческа достоверност и актуално политическо съдържание", тъй като не се подчертава ролята на Съветския съюз и антифашистката съпротива в България.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени