Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремистите от Куманово планирали масово дестабилизиране на Македония

| обновено на 11.05.15 в 17:43
Снимка: БГНЕС
30 екстремисти, задържани след сблъсъците в македонския град Куманово, бяха обвинени в терористична дейност. От прокуратурата съобщиха, че "заподозрените са обвинени в тероризъм, който заплашва конституционния ред и сигурността в страната". Някои от задържаните са обвинени и в незаконно притежание на оръжие.

В Македония днес е вторият ден на траур в памет на загиналите полицаи при операцията.

Равносметката от сблъсъците е най-малко 22 загинали - 8 полицаи и 14 нападатели. След спешно заседание на македонския Съвет за национална сигурност снощи президентът Георге Ивaнов заяви, че екстремистите, които бяха елиминирани в Куманово, са планирали много нападения в Македония с цел дестабилизиране на страната. Според Иванов членовете на групата са екстремисти със забележителна военна подготовка и умения.

По думите на Ивaнов, членовете на групата са имали забележителна военна подготовка и умения:

Още в началото на 2015-а година писмено сме предупредили 17 партньорски държави от ЕС и НАТО, както и съседни страни, за дейността на тази въоръжена група. Можем да констатираме, че обмяната на информация, която целеше да се предотвратят намеренията на групата, не даде резултат. Искам да стане ясно - няма да допуснем ескалация на напрежението. Правим всичко необходимо, за да не допуснем дестабилизация на страната и влошаване на междуетническите отношения.

Премиерът Никола Груевски заяви, че групата от над 40 въоръжени мъже планирала нападения срещу държавни институции, спортни събития и големи търговски центрове.

Междувременно Освободителната народна армия - македонското крило на Армията за освобождение на Косово, пое отговорността за нападението в Куманово. Групировката обяви, че започва създаване на Република Илирида.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна