Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лалко Дулевски: България изглежда добре като територия на социалната икономика

Снимка: БГНЕС

България изглежда добре като територия на социалната икономика, защото е от малкото страни в ЕС, която има стратегия за развитие на социалното предприемачество, план за действие и реални стъпки.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на Икономическия и социален съвет (ИСС) Лалко Дулевски. Все още предстои да бъде дефинирано понятието "социално предприятие", допълни той. 

От гледна точка на най-общото понятие "социално предприятие", вече има регистър, който е създаден, следят се бройките. Може би има 600–700, ако не се лъжа, подобни предприятия, които се идентифицират като социални.

Правителството трябва да разшири контактите си с всички заинтересовани страни, преди да вкара дефиницията в някакъв законодателен или нормативен акт, коментира Дулевски.

Социалната икономика исторически се е появила тогава, когато нито пазарът, нито държавата могат да решат проблемите на определени хора и хората започват да се обединяват и сами да си решават проблемите. България е един исторически пример за това. Българските кооперации са едни от най-старите в Европа – 120-годишна история.

Интервюто на Веселина Миланова с Лалко Дулевски можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна