Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Радев: Нужни са спешни мерки за ремонт на изтребителите МиГ-29

Снимка: Личен архив

Да бъдат взети спешни мерки за ремонт на изтребителите МиГ-29, призова командващият военновъздушните сили генерал Румен Радев.

Според него целта е да може бойната ни авиация да изпълнява ангажиментите си по охрана на границите. Той подкрепя усилията на Министерството на отбраната да бъде използван опитът на Полша, но смята, че закъснението е голямо и през тази година част от техниката ще трябва да се поддържа със собствени сили:

Ние трябва да удължим двигателите на МиГ-29, което никога не сме правили. Ще поемем този риск, за да избутаме някак си, но ние ще го направим, ако знаем, че имаме подкрепата на държавното ръководство, да знаем, че след тази една година ще имат нашите момчета на какво да продължават да летят. Ще можем да подготвим млади летци и България да бъде способна страна да охранява външните си граници.

Генерал Радев каза това в авиобаза Граф Игнатиево, където заедно с командващия американската бойна авиация в Европа и Африка генерал Франк Горенц присъстваха на старта на българо-американската летателна тренировка "Тракийски орел-2". Учението ще продължи до края на юни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна