Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Атанасова:

БНБ е давала указания на квесторите за предоговарянето на преференциални депозити в КТБ

| обновено на 12.05.15 в 18:30
Снимка: БГНЕС
БНБ е давала указания на квесторите за предоговарянето на депозити с преференциални лихви в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщи председателят на временната парламентарна комисия за проучване на казуса Десислава Атанасова.

Комисията ще изиска отново цялата кореспонденция, тъй като има случаи на напълно противоречащи си указания от гуверньора Иван Искров и ресорния подуправител Нели Кордовска, допълни Атанасова:

Това, което много изненада комисията днес, е, че не само че от БНБ е имало серия от указания към квесторите, а мисля, че имаше обратно твърдение от самото управление на БНБ. Оказа се, че има и различни по време указания, които в своя смисъл са доста противоречиви едно на друго.

По закон депозитите с преференциални лихви не са гарантирани от държавата, но след поставянето на КТБ под специален надзор квесторите са разрешили предоговаряне в полза на депозантите. Не е ясно обаче дали те са действали по своя преценка, което отрекоха още в петък, или са спазвали указания. Ако второто е вярно, не става ясно чии са били указанията. Десислава Атанасова обясни противоречията:

Ще ви дам пример. Поставени са въпроси, на които веднъж гуверньорът на БНБ е отговорил по един начин, а подуправителят г-жа Кордовска впоследствие в различно време и в различно качество е отговорила по друг начин на квесторите на КТБ.


Не е ясно колко депозити с преференциални условия са предоговорени, но е почти сигурно, че притежателите им са получили парите си до гарантирания размер от 196 хиляди лева.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев показа указание, подписано от гуверньора Иван Искров и предишния председател на Фонда за гарантиране на влоговете Росен Николов, в което те категорично определят предоговарянето като заобикаляне на закона:

Квесторите правят работна група със заповед, указана в писмо, от която работна група искат тълкуване на спорни моменти преференцииални лихви, кои кредити за гарантирани, кои не и т.н. Тази работна група излиза със становище, което описва, буквално заобикаля изискванията на член 5 от Закона, буквално ги заобикаля. Почти всички депозити в рамките на гарантираната сума стават гарантирани, било то по едно или друго действие, описани са тук четири случая  "а", "б", "в" и "г". След което БНБ, съвместно с Фонда за гарантиране на вземанията, пише писмо и казва, че всички разпоредителни сделки с влоговете, какъвто е случаят с г-н Костов, направени след квестурата, след 20-и юни, са заобикаляне на закона. В прав текст го казва.

По-рано през деня лидерът на партията Лютви Местан поиска падане на банковата тайна и оповестяване на имената на хората с такива депозити:

Йорданов, Иванов, Костов, кои "-ов" са още в този списък? Ако има някой на "-ски", той също трябва да бъде качен на ски и да се спусне по нанадолнището на публичната оценка и на публичния съд. Разбира се, без редакция, без пощада, цялата истина за КТБ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна