Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонският премиер Никола Груевски сменя министри непосредствено след събитията в Куманово

| обновено на 13.05.15 в 17:45
Снимка: БГНЕС

В Македония вече са факт първите оставки на висши фигури във властта след въоръжените сблъсъци в Куманово. Оттеглят се министрите на вътрешните работи Гордана Янкуловска, на транспорта и съобщенията Миле Янакиески, както и началникът на специалните служби Сашо Миялков, който е братовчед на премиера Никола Груевски. Така Груевски се разделя с част от най-близките си хора в управлението. Смяната става само три дни след събитията в Куманово, където загинаха 8 полицаи, а други 37 бяха ранени.

Именно Миялков и Янкуловска бяха главните действащи лица в скандалните аудиозаписите, породили сериозни съмнения за корупция и злоупотреба с власт в обкръжението на премиера. Записите бяха оповестени от лидера на опозицията Зоран Заев през последните три месеца.

След дебат със 71 гласа "за" парламентът на Македония одобри новите министри на вътрешните работи и на комуникациите, предложени от премиера Никола Груевски. Вътрешен министър става Митко Чавков, досегашен директор на Бюрото за обществена сигурност, а Владо Мисайлоски е избран за министър на транспорта и комуникациите. На заседанието присъстваха 79 депутати - и от ВМРО-ДПМНЕ и коалицията ДСИ, ДПА и тримата независими народни представители. Смяната става само три дни след събитията в Куманово, където загинаха 8 полицаи, а други 37 бяха ранени.

Груевски е под растящ натиск на опозицията, начело със Социалдемократическия съюз, да подаде оставка. Социалдемократите бойкотират парламента след изборите преди година. Те твърдят, че управляващата партия е подправила изборните резултати.

Оставките бяха подадени, след като през уикенда в сблъсък в Куманово между полицията и заподозрени терористи загинаха 22 души - осем полицаи и 14 нападатели. Македонският външен министър Никола Попоски заяви в интервю за виенския вестник "Die Presse", че зад събитията в Куманово стои група, чиито водачи са престъпници и чиито политически планове не са намерили подкрепа. От ЕС Попоски очаква отново да се задвижи процесът на присъединяване на Македония, която вече прекалено дълго е блокирана по пътя на евроатлантическата си интеграция. Това даде на екстремистките групи възможност да изпълняват плановете си и засили недоволството сред населението, смята Попоски.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени