Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джема Грозданова: Не искаме да показваме само позитивните страни на договора за търговско партньорство между ЕС и САЩ

Георги Божинов: Споразумението неглижира социалните аспекти, върху които е основан европейският проект

Комисията по външна политика на Народното събрание и Европейският съвет за външна политика организират дискусия на тема "Ново начало на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство". Джема Грозданова, депутат от ГЕРБ и председател на комисията, заяви в предаването "Преди всички", че новото начало е обществото да види, че има дискусия по този въпрос по тема, малко позната за хората, включително и за някои депутати.

Искаме да разберем от експертите каква е нашата позиция в Европейския съвет, как защитаваме позицията си. В никакъв случай не искаме да показваме само позитивните му страни. Искаме да разберем и какво негативно би довело то за нас. Позитивната му част е, че чрез него може да се реализира неизползваният потенциал на трансатлантическия пазар за ЕС. Очакваните ползи за ЕС са около 120 милиарда евро годишно. Опасенията са в това, че тълкуването на инвестиционните споразумения ще се съобразяват единствено със защитата на икономическите интереси на ивнеститора и това няма да позволява на държавите да създават законодателство в защита на обществения интерес. Тези неща трябва много добре да се обсъдят, преди такова споразумение да бъде ратифицирано и прието. Международната общност беше решила,че това споразумение ще се приеме бързо. Някои от досиетта са затворени. Затова ние не можехме на по-ранен етап да се включим експертно в тези дебати. Опасенията са, че ще има недобро отражение за малкия и средния бизнес. Но не смятаме, че това споразумение е само за ГМО и шистов газ. Имайте предвид, че държавите-членки на ЕС са страна по над 1400 международни споразумения, от всички съществуващи в света 3000 споразумения. В крайна сметка целта на тези споразумения е защита на инвестициите и да се създават възможности за по-голям брой инвестиции. Гражданите имат право на мнение, важно е ние да изработим нашата експертна позиция, за да убедим гражданите в положителните страни на едни такива споразумения. 

Народното събрание ще обсъди обстановката в Македония, заяви още председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова. Тя прогнозира, че това може да стане още днес

Същевременно в друга дисуксия по темата ще участват депутати от опозицията. Според депутата от БСП Георги Божиновслед като ѝ било отказано на опозицията въпросът за ТПТИ да бъде включен в годишната програма на парламента, те търсят формите, в които да изложат своята позиция и да запознаят обществото с проблема. 

Ние не знаем своя национален интерес, ние не сме проучили как ще бъдат засегнати малките и средни предприятия, г-жа Кунева на питане в НС ни отговори, че ще бъде създаден експертен колектив, който да проучи какво ще бъде отражението за малкия и среден бизнес и какви защитни мерки ще бъдат взети. Но до ден-днешен няма такива резултати. Но искам да ви кажа, че има нещо ново и разделям на два периода работата по този проблем. В доклада на ЕП до ЕК се казва, че въпреки преговорите досега няма постигнато съгласие по нито един текст. Въпросът е повратен, защото се оформиха две взаимноизключващи се тенденции. Едната – от политици, които настояват час по-скоро да бъде подписано споразумението. От друга страна, е острото недоволство в обществото. Стана ясно, че раздалечаването на тези две тенденции ще бъде пагубна и се наложи преосмисляне на всичко, което се случило досегаТези две тендненции не са измислени. Първата предпоставка е, че въпросът кой печели и кой губи не е измислен. Понеже измеренията на губещите не са само в икономически аспект, няма как да се измисли само икономическо обезпечаване. Другата обективна предпоставка е, че има конфликт между замисъла и функционирането на ЕС и основата, на която се гради споразумението. БСП констатира още миналата година, че споразумението се базира върху неолибералната парадигма за универсалността на свободния пазар и така неглижира социалните аспекти, върху които е основан европейският проект. Третото е, че самото споразумение засяга базови аспекти на обществото и има амбицията да наложи норми с далечотиващи последстия с диаметрално противоположно влияние за реални групи в обществото. 

Чуйте мненията от звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна