Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина Кралят на блуса Би Би Кинг

| обновено на 15.05.15 в 13:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В Лас Вегас на 89-годишна възраст почина Кралят на блуса Би Би Кинг.  Легендарният музикант беше приет в болница преди месец заради усложнения след диабет.

Би Би Кинг е роден в Мисисипи и смятан за един от най-големите в историята на съвременния блус и в рока. За своята музика той получава звезда от Залата на славата на рокендрола. Неговите песни са хитове от 50-те години на миналия век и до днес. Наричан е "легенда" от големите китаристи, а неговият стил е повлиял на музиканти като Ерик Клептън и "Ю Ту".

Той е един от най великите китаристи на всички времена с близо 30 студийни албума, повече от десет хиляди концерта и над 65 години на сцената, безспорният крал на блуса. Легендарната му китара се казва "Лусил". Името е свързано с инцидент по време на негов концерт. Докато свири в Туист, щата Арканзас, двама мъже се сбили заради жена и това довело до пожар в залата. Кинг се хвърлил да спасява китарата си от пламъците и след това я кръстил на Лусил -  жената, заради която започнало всичко.

Аз съм направо луд по "Лусил". Имал съм различни китари и винаги съм ги кръщавал лично. С нея сме изминали дълъг път. Тя ми донесе и някаква слава, тя ми осигури препитание,  дори понякога ми спасяваше живота. Понякога съм тъжен и тя като, че ли се опитва да ми помогне, като, че ли шепне името ми. Тя е като жена и изглежда, че е единствената, от която някога съм зависил.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени