Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джохар Царнаев беше осъден на смърт за бомбения атентат по време на маратона в Бостън

Джохар Царнаев
Джохар Царнаев беше осъден на смърт за бомбения атентат по време на Бостънският маратон през 2013 година, при който загинаха трима и бяха ранени 260 души.

Съдебните заседатели в Бостън единодушно са застанали зад смъртна присъда за Царнаев по няколко обвинения, в това число за поставената от самия него бомба по време на маратона. Федерален съдебен състав стигна до решението след 14-часово обсъждане, което продължи три дни.

21-годишният Царнаев се очаква да бъде преместен във федерален затвор в щата Индиана, където ще очаква своята екзекуция. Адвокатите му може да обжалват присъдата.Репортери в съдебната зала съобщават, че при произнасянето на присъдата обвиняемият не е показал никаква емоция, а двама от съдебните заседатели са се разплакали.

Някои от засегнатите от бомбения атентат са изказали задоволство, но е имало и такива, които до последно са призовавали да не се стига до смъртно наказание.

След присъдата главният прокурор на САЩ Лорета Линч заяви, че наказанието е подходящо за такова ужасяващо престъпление. Тя също изрази надежда, че това до известна степен ще успокои жертвите и техните семейства.

По време на процеса защитата на Джохар Царнаев настояваше, че той е действал под влиянието на брат си, докато прокурорът поддържаше тезата, че Джохар умишлено е искал да причини смъртта на невинни граждани и след атентата не се е покаял за постъпката си.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна