Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подновени са въздушните удари по позиции на бунтовниците в град Аден

| обновено на 18.05.15 в 10:59
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Петдневното прекратяване на огъня в Йемен между шиитските бунтовници и оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция приключи тази нощ, след като не беше удължено, съобщи Асошиейтед прес. Подновени бяха въздушните удари в град Аден, заявиха йеменски служители по сигурността. Атакувани са президентският дворец, международното летище и бунтовнически позиции и танкове в града.

Министърът на външните работи на Йемен Реяд Ясин Абдула заяви, че примирието не е подновено заради нарушаването му от бунтовниците. Той обяви, че коалицията ще се въздържа от въздушни удари срещу летището в Сана, за да позволи разпределението на доставките на хуманитарни помощи за цивилното население.

Саудитските власти не се вслушаха в призивите на специалния пратеник на ООН, който поиска действието на примирието да се удължи. Целта на спирането на операцията беше предоставянето на хуманитарна помощ на цивилното население.

В края на март Саудитска Арабия, заедно със свои съюзници, започна операция срещу бунтовниците хути и верни на бившия йеменски президент Али Абдула Салех военни подразделения, за да върне на власт президента Абд Рабу Мансур Хади, който избяга от Йемен през март.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна