Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия в НС прие промените в НПК

Снимка: БГНЕС

Правната комисия в Народното събрание прие окончателно промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се затяга режимът за напускане на страната след постановена присъда. Съдът ще решава реда за отнемане на личната карта и паспорта и издаването на заместващи документи за самоличност.

Съдът ще може да преценява в кои случаи при осъдителна присъда да бъдат отнемани личните документи на осъдените лица и заместването им с други специални документи. Това ще дава информация на гранична полиция, че лицата са подсъдими с наложена присъда, макар и невлязла в сила, за да не напускат пределите на страната.

Защото дори сега с такава мярка за процесуална принуда, особено когато се пътува за държави от Европейския съюз, гражданите минават само с личните си карти, което не възпрепятства напускането на пределите на страната, а в някои случаи дори въобще не се проверяват документите за самоличност, тъй като проверките се извършват с оглед преценката на риска, обясни съдия Павлина Панова, заместник-председател на ВКС.

Заместник вътрешният министър Красимир Ципов коментира обаче, че МВР няма средства да издава тези заместващи документи и ако се стигне до приемането в зала на тази промяна, ще се затрудни прилагането на закона.

Депутатите в правната комисия окончателно гласуваха предложението на ГЕРБ всички дела, касаещи лицата с имунитет, в това число съдии, прокурори, следователи, членове на Министерския съвет, да бъдат съдени в Софийския градски съд. Изключение ще са дела, подсъдни на специализиран и военен съд. 

По време на четиричасовите дебати се гласува и редът за използване на специални разузнавателни средства. За съдии, прокурори и следователи разрешение за прилагане на СРС-та ще се дават от председателя на Софийския апелативен съд или негов заместник по искане на ръководителя на Софийската апелативна прокуратура.

Когато делата ще са подсъдни на военен съд, разрешение ще дава председателят на Военния апелативен съд по предложение на ръководителя на Военната апелативна прокуратура. За ВКС остава редът през Софийския апелативен съд.

С промените в НПК се реши директно да се възлагат дела на Националната следствена служба, свързани с данъчни престъпления и пране на пари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени