Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ повиши с едва 200 млн. евро Фонда за спешна ликвидност на банките в Гърция

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение за поредно, макар и доста скромно, повишение на тавана на Механизма за спешна ликвидност (фонда ELA), чрез който Централната банка на Гърция предоставя извънредна ликвидност на закъсали търговски банки в страната.

ЕЦБ повиши с 200 млн. евро размера на Фонда за спешна ликвидност до общо 80,2 млрд. евро, след като преди седмица (на 12-и май) програмата ELA на Гръцката централна банка беше увеличена с 1,1 млрд. евро.

Механизмът за спешна ликвидност (ELA) е специализиран инструмент за подпомагане на банките, които не могат да имат достъп до средствата, предоставяни от ЕЦБ чрез редовните репо аукциони на Централната банка. Ако финансовите институции (банки) на дадена страна - членка на еврозоната загубят достъп до нормалните кредитни инструменти на ЕЦБ, тогава ELA остава последното място, от което търговските банки могат да получат спешна ликвидна подкрепа.

Преди време ЕЦБ отмени приемането на гръцки облигации като обезпечение при предоставянето на ликвидност на търговските банки и това принуди гръцките банки да разчитат единствено на средствата от Механизма за спешна ликвидност (ELA). В края на март Европейската централна банка инструктира големите гръцки търговски банки да се въздържат от увеличаване на техните експозиции в гръцки държавен дълг.

Размерът на повишение на спешната ликвидност беше по-малък от предходните, тъй като изтичането на депозити от гръцките банки се забави значително, заяви официален представител на централна банка на Гърция.

Членовете на ЕЦБ също така са обсъдили, но са оставили без промяна настоящия размер на "подстрижка" (обезценка) на гръцките държавни облигации, използвани от банките в страната като обезпечение за получаваната от тях спешна парична ликвидност по програмата ELA.

Управителният съвет дискутира досегашния план за размера на обезценка на гръцките облигации, използвани като обезпечения при Механизма за спешна ликвидност, но без да бъдат направени промени, като ЕЦБ ще продължи да следи внимателно ситуацията, свързана с предлаганите обезпечения, заяви говорител на Европейската централна банка.

Преди решението на ЕЦБ имаше спекулации, че банката може да увелича размера на "подстрижката" на приеманите като обезпечение гръцки облигации по програмата ELA. Също така се говореше, че ЕЦБ може да разшири диапазона на финансовите инструменти, които ще могат да бъдат приемани като обезпечение, но тези информации на се потвърдиха.

Изглежда, че Европейската централна банка заема изчаквателна позиция в разгара на преговорите между властите в Атина и техните международни кредитори, на фона на надеждите за постигане на така чаканото споразумение в близките седмици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна