Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцария може да разкрие българи със сметки в местни банки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Имената на част от българите, които държат над 300 милиона евро в Швейцария, ще бъдат оповестени скоро, съобщава в. "Sonntagszeitung". Според изданието Швейцария ще свали банковата тайна и ще бъдат публикувани имената на данъчни измамници със сметки в страната. Конфедеративната данъчна служба на Швейцария (Eidgenössischen Steuerverwaltung (ESTV) е взела решение да започне да публикува в интернет имената на данъчни измамници. Затрупана от искове за предоставяне на данни за чужди граждани, заподозрени, че укриват данъци и срещу тях се води разследване, службата е решила да огласи тези имена, като позволи на заподозрените лица да се защитят юридически или да предприемат съдебни стъпки срещу огласяването на техните лични данни, коментира пред в. "Sonntagszeitung" Александър Дюма от Конфедеративната данъчна служба на Швейцария.

Неприкосновеността на банковата тайна на швейцарските банки е свещена. Векове наред това е официална държавна политика и огласяването на имена и адреси на банкови вложители до днес е криминално престъпление.

Въпреки това Данъчната служба ще обяви трите имена, датата на раждане и последния известен адрес на тези клиенти, които швейцарските данъчни власти не са успели да открият по друг начин и затова са издирвани публично. Огласените имена се намират в базата данни, откраднати от швейцарския клон на британската банка HSBC от Ерве Фалсиани - бившия системен администратор на банката, който в момента се укрива във Франция.

Според различни данни 74 души от данъчните бегълци са свързани с България и с това страната ни се нарежда на 68-о място в списъка. Те са укрили суми на стойност около 300 млн. евро, като вложителят с най-голяма сметка притежава 150 млн. евро, а останалите суми са на стойност между 2 млн. евро и 10 млн евро.

През февруари 2015 г. избухна аферата с Ерве Фалсиани от HSBC. Тогава министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че България не е получавала данни за български граждани с банкови сметки в Швейцария. Информацията за български граждани, притежаващи банкови сметки в Швейцария, се получава от НАП. Според споразумение, ако лицата не се съгласят самоличността им да бъде разкривана, доходите им от лихви по сметки в швейцарски банки подлежат на облагане с данък от страна на Швейцария. Удържаният по този начин данък подлежи на превеждане на НАП.

Няма да бъдат огласявани имената единствено на американски клиенти на швейцарски банки - в списъка ще има само техните инициали, защото американските данъчни власти са отправили групов иск за огласяване на американците, укриващи данъци.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна