Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със символично запалване на вечния огън започват Ботевите дни във Враца

Снимка: БГНЕС
Със символично запалване на вечния огън край паметника на Христо Ботев, на едноименния площад в центъра на Враца, се откриват честванията на 139-ата годишнина от подвига на Войводата и четата му. Проявите носят името Ботеви дни.

Ботевите дни са прекрасна форма за честване на подвига на Ботев, Ботевата чета и борците за свобода чрез най-разнообразни културни, политически, обществени прояви. Просто отбелязваме почитта си към този човек. Това, че той ще остане жив в нашите мисли за векове наред.

Така врачани описват неповторимата атмосфера на Ботевите дни в града. В програмата са включени традиционни мащабни прояви като Националния туристически поход "По стъпките на Ботевата чета" от Козлодуй до връх Околчица, всенародното поклонение там на 2-ри юни и тържествения митинг-заря в града предишната вечер.

Акцент в програмата на Ботевите дни тази година са две училища, които носят името на Христо Ботев. Основното училище в село Баница отбелязва 140 години от основаването си, а патронния си празник най-голямото училище във Враца и областта СОУ "Христо Ботев" почита с откриване на "Алея на признателността". Алеята е в училищния двор и е създадена по идея на ученици.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна