Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Хамънд: Великобритания настоява за изменение на учредителните договори на ЕС

Филип Хамънд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на външните работи Филип Хамънд заяви, че Великобритания ще поиска от Европейския съюз (ЕС) изменения на учредителните договори на организацията. В интервю за Радио 4 на Би Би Си той подчерта, че подобни съществени промени са наложителни, за да има какво да предложи правителството на гласоподавателите в подкрепа на оставането на Лондон в ЕС. 

Имаме ясни изисквания. Подходът на министър-председателя към неговите колеги от ЕС е съвсем ясен - ако не можем да постигнем резултати по сериозните въпроси, които създават безпокойство на британците, тогава няма да спечелим референдума.

Хамънд заяви още:

Очакваме партньорите от ЕС да ни съдействат за изготвянето на пакет, който ще позволи на британците да решат, че бъдещето на Великобритания ще бъде най-ползотворно в рамките на Съюза.

Ако европейските партньори не подкрепят Великобритания за тези промени, нищо не може да бъде изключено, заяви още Хамънд.

Днес започва двудневната обиколка на премиера Дейвид Камерън в четири европейски столици в опит за търсене на подкрепа за усилията му за реформи в Съюза. Камерън ще се срещне с холандския си колега Марк Рюте в Хага и с френския президент Франсоа Оланд в Париж.

Утре Камерън ще продължи совалката си с посещение в Берлин и Варшава.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна