Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС
„Очаквайте високи изравнителни сметки“ от топлофикациите това лято, предупреждава "Дума" във водещото си заглавие.

„След солените фактури за април, това ще бъде втори удар за абонатите, които нямат месечно отчитане“, отбелязва "Преса" в челната си публикация. „Причините са в промените на наредбата за топлоснабдяването, направени от бившия министър от БСП Драгомир Стойнев“, обяснява вестникът.

„Заради разликата в температурата (последната зима е била по-студена от предходната) се е натрупало голямо количество нефактурирана енергия, която сега ще влезе в изравнителните сметки. Освен това отоплителният сезон тази година е бил с 20 дни по-дълъг“, пише "Труд", като цитира Асоциацията на топлофикационните дружества.

До информацията за задаващите се високи сметки за парно "Монитор" помества и предупреждение, че топлофикационните дружества са натрупали през последните години 388 милиона лева загуба и ще фалират, ако не бъдат взети „спешни мерки“.

„Прокуратурата проверява незаконно регистрирани в Несебър“, гласи заглавие на вестник "Сега". Бургаската окръжна прокуратура е разпоредила проверка и в цялата община, която включва Обзор, Свети Влас и редица села. Поводът са медийни публикации за изборен туризъм и сигнали от политици, пише изданието.

В навечерието на местните избори населението на несебърска община отбелязва безпрецедентен ръст - от 21 000 през 2011-а на 29 600 към днешна дата, сочи "Преса".

"Капитал дейли"
взима за повод вчерашното откриване на отсечката от магистрала „Марица“ между Харманли и Димитровград, за да констатира, че „за 36 години България ще успее да завърши 114-километровата магистрала. Ускорението дойде преди четири години, когато започна строителството на две отсечки от по 30 километра. Макар и с около две години по-късно от първия план и няколко десетки милиона лева повече от предвиденото, до октомври целият път ще е готов.“ Лот 2, който бе открит от премиера вчера, „поскъпна с 16 милиона и се забави заради пропуски в проекта и изместване на електропроводи и напоителни съоръжения“, отбелязва изданието.

„Обществените поръчки пак ще влязат в зоната на здрача“, обявява "Сега" и пояснява, че „нов законопроект ще позволи на възложителите да не обявяват договорите с подизпълнители и направените плащания“. „Намеренията на властта да има по-голяма прозрачност при провеждането на обществени поръчки и така да се ограничи корупцията там издържаха само няколко месеца“, констатира вестникът.

„250 000 деца с родител навън“ - под това заглавие "Стандарт" помества изводите на „Риск монитор“ от проучване, поръчано от УНИЦЕФ. „26 на сто от хлапетата у нас имат поне един родител, работещ в чужбина.“ Това засяга и 115 хиляди ученици от 5-и до 11-и клас, отбелязва вестникът.

„Хлапетата, оставени без надзор, имат по-нисък успех в училище, по-често повтарят класове, пият и пушат повече“, пише "Монитор", който също е избрал тази тема за водеща.

"Данните показват още, че 40 процента от тези деца са били в педагогическа стая“, допълва "Стандарт".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени