Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Искров окачестви кандидатурата на Димитър Радев като "достатъчно подходяща"

Снимка: БГНЕС

Управителят на БНБ Иван Искров определи кандидатурата на Димитър Радев за наследник на поста му като достатъчно подходяща. Искров не отговори категорично на въпроса, дали ще си подаде оставката веднага, след като има избран нов управител, както беше обещал:

Управляващата партия ГЕРБ номинира, бих казал, достатъчно подходящ кандидат, човек с огромен опит във финансите, така че следваме процедурите. Не е важно, дали аз одобрявам или не, важно е достатъчен брой народни представители в Народното събрание да го одобрят. Знаете иначе моя ангажимент. Следваме процедурите, така че съвсем скоро ще имам възможност да се произнеса.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че с Димитър Радев вече са водени разговори и за останалите членове на Управителния съвет на Централната банка, които предстои да бъдат сменени - а именно подуправителите, ръководещи управленията „Банков надзор” и „Емисионно”. Първата длъжност в момента временно се изпълнява от Нели Кордовска, а на втората титуляр е Калин Христов, чийто мандат изтича през есента. Горанов увери, че Димитър Радев ще събере достатъчно политическа подкрепа, за да бъде избран за нов управител на БНБ:

Това е кандидатурата, която се струва най-удачна на ГЕРБ и не случайно ние започнахме останалите парламентарни групи с нея. Дали ще има други, не мога да знам, тъй като всяка парламентарно представена партия би могла да припознае някой за кандидат. Аз смятам, че това, което сме предложили, е изключително добър вариант. За съжаление скамейката на подходящи за централни банкери не е дълга.

Няма риск за българските банки заради гръцката криза, каза още финансовият министър. Следващата седмица кабинетът ще предложи на парламента законопроекта за преструктуриране на банките. Страната ни бе продупредена от Европейската комисия, че се бави с внедряването на текстовевте от новата директива в националното законодателство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна