Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК: Цените на клиничните пътеки да се намалят с 18%

БЛС отхвърли предложението

| обновено на 01.06.15 в 18:25
Кирил Ананиев
Снимка: БГНЕС
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) предложи цените на клиничните пътеки да се намалят с 18 процента. Българският лекарски съюз отхвърли предложението с аргумента, че трябва да се търсят други механизми за дофинансиране на здравната система. 

Дефицитът в бюджета на Касата ще прехвърли 200 милиона лева до края на годината, съобщи Кирил Ананиев, председател на Надзорния съвет. Най-големи са преразходите за лекарства за домашно лечение – 105 милиона лева, за онколекарства в болниците – 57 милиона лева, и за болнична помощ – 120 милиона дефицит. Лекарският съюз не приема намалението на цените на клинични пътеки, каза още Кирил Ананиев.

Те разчитат да започнем работа по извеждане на определени дейности и процедури от болничната помощ в доболничната, преразглеждане на някои алгоритми и медицински стандарти, но не дават никаква гаранция, че ще се съгласят хората, които участват на техния събор, което означава, че ние трябва да работим едновременно по два варианта – с предложението, свързано с промени в определени наредби и с намаление на цените на клиничните пътеки.

БЛС категорично не подкрепя намаляването с 18 на сто на цените на клиничните пътеки. Председателят на съюза доктор Венцислав Грозев:

Искам да предупредя, че подобни решения относно анексиране на дейности или факта за намаляване цени на клинични пътеки, няма да бъде взето без решение на събора.

Резервът на Касата от 90 милиона лева ще се използва за дефицита в онколекарствата. Преговорите продължават и другата седмица в посока дали цените на всички клинични пътеки да се намалят.

Репортажа на Гергана Хрисчева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна