Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съставът на САС, който ще гледа делото за фалита на КТБ, беше изтеглен в присъствието на журналисти

Публичният избор на съдебен състав по делото КТБ е прецедент за САС

| обновено на 03.06.15 в 11:22

Съставът на Софийския апелативен съд, който ще гледа делото за фалита на КТБ, беше изтеглен в присъствието на журналисти.

Имената бяха определени от изпълняващия длъжността председател на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев. Компютърът избра измежду 14 съдии от Търговското отделение на съда. Сега те трябва да се запознаят с петте папки жалби и протести и в едномесечен срок да се произнесат по допустимостта на тези жалби и по делото по същество. Основният спор по делото е за датата, от която КТБ изпада в неплатежоспособност. Според Софийския градски съд и съдия Иво Дачев това е 6-и ноември. Според Софийската градска прокуратура и БНБ обаче е 30-и септември и това е констатирано от одитен доклад, според който банката е с отрицателен капитал, а датата е от ключово значение заради проблема със законността на цесиите и прихващанията.

Веднага след като стана известно, че съдиите, които ще гледат делото, са Светла Божкова, Ивайло Младенов и Теодора Кръстева всички присъстващи на публичния избор бяха помолени да напуснат сградата на Съдебната палата заради пореден сигнал за бомба.

Публичният избор на съдебен състав по делото КТБ е прецедент за Софийския апелативен съд. За такава публичност съдебните репортери настояваха още преди избора на съдия-докладчик на първата съдебна инстанция. Тогавашният председател на Софийския градски съд Владимира Янева отказа, а в последствие стана ясно, че около случайния избор са били допуснати доста нарушения, които проверка на Висшия съдебен съвет установи, че не са били изключение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени