Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Искров ще подаде оставка на 19-и юни

| обновено на 04.06.15 в 18:09
Снимка: БГНЕС

Управителят на Българската народна банка Иван Искров е поел ангажимент да подаде оставка на 19-и юни. Това съобщи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Малко по-късно БНБ изпрати официално съобщение, че Иван Искров не е упълномощавал никой да прави изявления от негово име и потвърждава вече изказаната позиция, че ще спазва процедурните правила.

След като бюджетната комисия гласува правилата за избор на управител на БНБ, председателят ѝ Менда Стоянова съобщи пред депутатите, че е имала разговор с Иван Искров и той е поел ангажимент:

Господин Искров неколкократно е заявявал, че в момента, в който ние внесем, макар и една кандидатура за управител на БНБ, той ще си подаде оставката, като с него определихме дата 19-и. На 19-и, ако той не си е подал оставката, аз лично ще отида да го набия в БНБ.

Самите процедурни правила ще бъдат гласувани в парламента другата седмица. Засега единствената кандидатура е на Димитър Радев:

Ние ще предложим на всеки един от нашите партньори, подкрепящи правителството, да се присъедини към него, което, разбира се, не означава, че този, който прецени, че има друг по-подходящ кандидат, няма да има възможност да си го номинира също.

Малко по-късно обаче БНБ излезе с официално становище, че вижда в изявленията на Стоянова "опит за упражняване на влияние върху независима институция" и че Централната банка се надява "извънредната енергичност и агресия на политиците да се трансформира в обществено полезни и конструктивни действия". "Управителят на БНБ не участва в задкулисни договорки и няма да позволи да бъде въвлечен в конфронтация между институциите и демонстрация на власт и натиск върху независимата Централна банка", се казва още в позицията на БНБ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна