Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консерваторите искат излизане на Великобритания от ЕС, ако планът на Камерън не успее

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки депутати от управляващата Консервативна партия във Великобритания сформират група в Камарата на общините, която ще настоява за излизане на страната от Евросъюза (ЕС), в случай че инициативата на премиера Дейвид Камерън за "фундаментална" реформа на Съюза не успее. Според вестник "Сънди Телеграф" групата вече наброява над петдесет души, а броят им скоро може да се удвои.

Камерън се застъпва за нови правила, които да ограничат достъпа на граждани от ЕС до британската система за социално подпомагане и да гарантират, че Лондонското Сити няма да пострада от мерките за допълнителна интеграция в еврозоната. Тези предложения срещнаха смесени реакции от партньорите на континента - Германия изрази склонност към промени в Лисабонския договор, но Полша отхвърля британските претенции като дискриминационни.

Камерън спечели изборите миналия месец с обещанието, че ще подложи членството на Обединеното кралство в Евросъюза на референдум през 2017 година. Според последните допитвания 59 на сто от британците са "за" оставане в Съюза.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна