Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение "Младежки глас“ организира Национална кръгла маса за младежката безработица

Национално сдружение "Младежки глас“ организира във вторник Национална кръгла маса за младежката безработица. Събитието е под патронажа на Министерството на труда и социалната политика и в него ще вземат участие представители на националната власт, неправителствени организации, представители на бизнеса и на висши учебни заведения.

Пред "Хоризонт“ в предаването "Преди всички“ председателят на сдружението "Младежки глас“ Димитър Панчев коментира изследването, което показва, че всеки пети младеж у нас нито учи, нито работи, а 44% от тях нямат желание да полагат труд:

От повече от половин година държавата се e заела по-сериозно с темата за младежката безработица. Организират се мероприятия, които да доведат до положителна развръзка на проблема. Останалото зависи от всички нас. 44% от младежите не мисля, че не искат да работят, а по-скоро не намират алтернатива за развитие. Това, което ние днес ще обсъждаме с нашите партньори, са възможностите да активираме тези хора, които не работят, не учат и не са записани в бюрата по труда.


За да бъдат активирани тези хора, то те трябва да получат квалификация, която да им помогне да намерят работа. Квалификация в България може да се получи единствено от учебните заведения. Практиката от Европа и света обаче показва, че неформалното обучение дава възможност на изпадналите от образователната система да придобият нужната квалификация.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна