Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДБГ издига кандидатурата на Бисер Манолов за управител на БНБ

| обновено на 09.06.15 в 17:43
Бисер Манолов
Снимка: БГНЕС

Бисер Манолов ще бъде номиниран за управител на БНБ, съобщиха от пресцентъра на партия "Движение България на гражданите". Кандидатурата ще бъде предложена днес на парламентарната група на Реформаторския блок. 

Номинацията не е изненада, тъй като реформаторите още миналата седмица заявиха намерение да обмислят своя кандидатура. Манолов е експерт в "Движение България на гражданите". Кандидатурата ще бъде предложена на заседанието на парламентарната група на Реформаторския блок.
Бисер Манолов има магистърска степен по управление на инвестициите от УНСС. От 2003 до 2011 г. в продължение на два мандата е избран да ръководи Фонда за гарантиране на влоговете в банките. От 2011 г. до момента е член на УС на Фонда. Той има опит в работата си в 14 банки. 
Единствената официална номинация за управител на БНБ е на Димитър Радев. Тя е предложена от ГЕРБ. 
Пред "Хоризонт" Димитър Танев, който е представител на "България на гражданите" в Реформаторския блок, заяви, че очаква подкрепата на коалиционните си партньори:
За нас водещо при номинацията е безспорният професионализъм и качествата на Бисер Манолов. Нека да припомня, че той повече от 20 години има опит в банковия сектор, от които 14 в различни банки и последните десет години е бил представител на търговските банки във Фонда за гарантиране на влоговете, тоест една безспорна кандидатура, с много сериозен професионален опит.

Според Танев издигането на кандидатура от страна на реформаторите не поставя под въпрос подкрепата им за правителството, въпреки че първата номинация дойде именно от управляващата партия ГЕРБ:
Обществото очаква да чуе  какво е мнението на бъдещия управител на БНБ по изключително важните въпроси, свързани, както с финансовата стабилност, така и с членството в общия банков съюз, така че струва ми се, че с повече от една кандидатура тези въпроси ще бъдат по-детайлно обсъдени.

"Движение България на гражданите" е изготвило проект на споразумение за коалиционно участие на реформаторите и на местните избори. Според Димитър Танев подкрепата на Бисер Манолов и участието в местния вот са два паралелни процеса и не бива да се обвързват. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна