Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готови са заповедите за събаряне на още 60 незаконни къщи в ромския квартал в Стара Загора

Снимка: БГНЕС

В община Стара Загора са готови заповедите за събаряне на още 60 незаконно построени къщи в ромския квартал "Лозенец", които се намират на територията на парк "Борова гора". Първата акция по събарянето на незаконни ромски къщи беше през юли, миналата година, когато в квартала освен тежката техника влезе и жандармерията. 

Според кмета на града Живко Тодоров всички собственици са обжалвали пред Общината констативните протоколи, а сега ще могат да обжалват и заповедите за събаряне в съда. По информация на Живко Тодоров, освен тези 300 къщи, построени върху забранената зелена територия, има и други, които отговарят на понятието за търпимост в Закона за устройството на територията и не са изградени върху подземни комуникации.

Според архитект Веселин Беров обаче подобна статистика в Община Стара Загора едва ли има и не е изключено да се окаже, че постройките с необходимата документация за строеж в квартала са единици.

В предаването "Преди всички" архитект Беров коментира, че според разбирането на ромите, когато една земя е свободна, тя може да бъде застроена. Те не разбират и защо незаконните постройки трябва да бъдат бутнати:

Когато се тръгна да се събарят тези къщи, трябваше да има подготвен един квартал с инфраструктура. Кметът на Стара Загора два пъти внася в сесии искане за безвъзмездно отстъпване право на строеж, което на практика няма как да стане, защото този терен, към който се насочват собствениците на съборените къщи, няма инфраструктура. На практика не могат да бъдат направени проекти и да бъде отстъпено право на строеж. Когато се тръгва на такава акция, трябва да се спазват принципа и на моркова, и на тоягата. При циганите характерно е това, че тръгне ли веднъж процедурата, при която се вижда, че един човек може по законен път да си направи къщата, вярвайте, че тази инерция може да се отрази много благоприятно.

Според арх. Беров трябва да се създаде регистър на търпимите сгради, а кметовете да бъдат финансово задължени да не допускат незаконно строителство.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна