Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България очаква плащания за 1,4 млрд. евро за първия програмен период

Томислав Дончев и Корина Крецу откриха реконструирания бул. "Тутракан" в Русе

Томислав Дончев и Корина Крецу в Русе
Снимка: БГНЕС

До дни ще бъдат одобрени новите Оперативни програми "Региони в растеж" и "Околна среда", а за първия програмен период страната ни очаква плащания за около 1,4 млрд. евро.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев, който заедно с еврокомисаря по регионалната политика Корина Крецу откри реконструирания булевард "Тутракан" в гр. Русе - най-мащабният проект по програма "Трансгранично сътрудничество":

Амбициозната цел до края на годината, това, което трябва да бъде подадено към Европейската комисия, е два милиарда. Част от тези пари вече са платени, т.е. като реални физически плащания. Знаете, трябва да бъдат извършени плащания за около 1,4 млрд евро. Лично аз считам, че резултат над 92% за първи програмен период би бил успех. Към момента плащанията се движат според годишния план.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев, а еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу допълни, че за следващия програмен период България би могла да се възползва от обща сума в размер на 7,6 млрд. евро. За следващия програмен период 2014-2020 година по програмата за трансгранично сътрудничество се предвиждат 250 млн. евро и вече е започнал първият прием за проектни предложения.

Един от успешните проекти по тази програма е реконструираният булевард "Тутракан" в Русе, който е на стойност 6,8 млн. евро и е част от паневропейски транспортен коридор №9.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна