Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима кандидати ще се състезават за управител на БНБ

Снимка: Таня Харизанова

Четирима кандидати ще се състезават за управител на БНБ. В последния ден от срока за номинации, от АБВ предложиха за поста доц. Виктор Йоцов. Реформаторите пък излязоха с подкрепа за две кандидатури - на Димитър Радев, който е издигнат от ГЕРБ и на Бисер Манолов, който е предложен от една от партиите в блока - "Движение България на гражданите". Четвъртият кандидат е проф. Григорий Вазов, който е предложен от Патриотичния фронт.

Въпреки че до последно не се знаеше каква ще е позицията на Реформаторския блок за кандидатурата за управител на БНБ, съпредседателят на парламентарната група Радан Кънев обяви подкрепа за двама души - Димитър Радев и Бисер Манолов:

Не, няма напрежение в РБ. Първоначалната ни идея за общи кандидатури на партиите от мнозинството, не по наша вина, не беше осъществена. Много по-резонното е да дадем на 240 народни представители възможността да избират между повече кандидати.

Още миналата седмица стана ясно, че Патриотичният фронт, който е дал срок на ГЕРБ за изпълнение на определени условия, за да потвърди подкрепата си към кабинета, издигна проф. Григорий Вазов. А в последния възможен ден и от АБВ се възползваха от правото си. Кандидатът им доц. Виктор Йоцов бе представен лично от вицепремиера Ивайло Калфин:

Трябва да се възстанови доверието към Централната банка. Настояваме не само да се търсят средствата, загубени или разпилени от КТБ, а да се отговори на въпроса какво не е било в ред в процедурите и какво трябва да се предприеме, така че случаят КТБ да не се повтаря.

За разлика от Димитър Радев и Бисер Манолов, доц. Виктор Йоцов също се представи лично пред медиите:

В момента всички сте фокусирани около КТБ и наистина това е важен въпрос, защото той все още боли, все още не е разрешен. Но да не забравяме, че пред БНБ има много по-сериозни проблеми да решава в близко бъдеще.

По-рано парламентът гласува промяна в Закона за БНБ, според която, ако член на Управителния съвет на Централната банка подаде оставка предсрочно, новият титуляр на поста ще има нов мандат, а няма да довърши стария. Промяната се прави, за да може при оставка на гуверньора Иван Искров, новоизбраният управител да има 6-годишен мандат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна