Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна среща на лидерите от еврозоната в понеделник в последен опит за разрешаване на гръцката криза

След пореден неуспех за изглаждане на различията между властите в Атина и техните кредитори на вчерашното заседание на Еврогрупата, лидерите на страни-членки свикват извънредна среща в понеделник (22-ри юни) в опит за разрешаване на гръцката дългова криза.

Срещата в началото на следващата седмица - осем дни преди изтичане на настоящата спасителна програма за Гърция, ще бъде един от последните опити за постигане на споразумение, което да предотврати изпадането на страната в неплатежоспособност в края на месеца и риска за излизане на Атина от еврозоната.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви след края на вчерашната среща на финансовите министри от еврозоната, че Атина не е представила достатъчно убедителни предложения за бюджетни съкращения, които да позволят постигане на финансово споразумение с международните кредитори.

Беше отбелязан твърде малък напредък между институциите и Гърция и със съжаление трябва да кажа, че все още не може да бъде постигнато споразумение, посочи Дейселблум на пресконференция след срещата на Еврогрупата.

След почти пет месеца на напрегнати и безплодни преговори, решението за това дали Гърция може да избегне фалита и да остане в единния валутен блок сега е отново в ръцете на лидерите на 19-е страни-членки на еврозоната. Среща на върха в понеделник или ще доведе до намиране на решение, или до окончателен провал на преговорния процес, заяви европейски служител, цитиран от "Уолстрийт Джърнъл".

Доналд Туск, който председателства заседанията на европейските лидери, призова за провеждане на извънредна среща на лидерите от еврозоната в понеделник вечерта в Брюксел - само няколко дни преди вече планираната редовна среща на Европейския съвет на 25-и и 26-и юни. Време е спешно да се обсъди ситуацията на Гърция на най-високо политическо ниво, каза той.

Кристин Лагард, управляващ директор на Международния валутен фонд, също посочи, че е необходима подобна среща на върха, за да се възстанови диалога с възрастните в стаята за преговори.

Кредиторите от еврозоната и МВФ продължават да настояват Гърция да приложи бюджетни съкращения, главно чрез намаляване на разходите за пенсии и повишение на данък добавена стойност (ДДС), като според тях това е необходимо, за да се възстанови дългосрочното финансово здраве на страната.

Това са мерки, които са непопулярни и няма да бъде лесно тяхното прилагане, но големият въпрос е дали гръцкото правителство е готово да ги предприеме. Ако властите в Атина не са готови на това, смятам, че има голям, голям риск за бъдещето на Гърция, заяви Дейселблум.

През последните пет години МВФ и правителствата от еврозоната успяваха да запазят Гърция в състояние на платежоспособност чрез предоставяне на спешни заеми за общо 245 млрд. евро. Но втората спасителна програма изтича на 30-и юни, като в същия ден Гърция ще трябва да покрие задължение към МВФ за 1,6 млрд. евро и властите в Атина няма да бъдат в състояние да осъществят това плащане без да бъде постигано споразумение, което да гарантира опускане на спешна финансова помощ.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви след срещата на Еврогрупата, че все още има достатъчно време. Гръцкото правителство напълно осъзнава своята историческа отговорност и призовава партньорите си за по-бързо и ефективно водене на преговори, посочи той.

Въпреки че той отиде на вчерашната среща на Еврогрупата с ясното съзнание, че няма да направи нови предложения, Варуфакис сподели, че той е представил на колегите си план, които може да сложи край на кризата на страната "веднъж и завинаги." Представители на ЕС обаче заявиха, че неговият план е представлявал предимно преразказ на вече отхвърлени от международните кредитори идеи на гръцките власти.

Междувременно стана ясно, че управителният съвет на ЕЦБ ще проведе днес (петък) извънредна телеконферентна среща, за да обсъди молба на Централната банка на Гърция за допълнително спешно повишение на тавана на програмата за осигуряване на спешна ликвидност на гръцките банки (програмата ELA). Повод за днешната извънредна среща на ЕЦБ дават информации за масирано теглене на депозити от гръцката банкова система от началото на седмицата насам след провалените в неделя преговори с международните кредитори. Според агенция Ройтерс само в рамките на първите три работни дни (от понеделник до сряда) е имало отлив на депозити за 2 млрд. евро, като през последните дни изтичането на средства от гръцките банки е достигнал около 1 млрд. евро на ден. Това означава, че в скоро време, дори още този уикенд, банковата система в страната може да изпадне в тежка неликвидност и да колабира, ако ЕЦБ не одобри повишение на тавана на програмата ELA, който понастоящем е в размер на 84,1 млрд. евро.

Попитан по време на вчерашната среща на Еврогрупата, дали е уверен, че гръцките банки ще могат да отворят нормално в понеделник, членът на ЕЦБ Беноа Кьоре посочи, че не е сигурен в това.

От своя страна Михаел Нуунан - финансов министър на Ирландия, страната на която МВФ и еврозоната оказаха спешна финансова помощ през 2010-а година, заяви, че неговата страна работи съвместно с ЕЦБ, за да се подготви за потенциален "заразен ефект" от скорошен фалит на Гърция. Все пак той отбеляза, че не е прекалено разтревожен. Ние не смятаме, че може да последва сериозен заразен ефект, ако в скоро време Гърция излезе от еврозоната, допълни Нуунан.

Френският финансов министър Мишел Сапен пък заяви преди малко, че Еврогрупата също може да свика извънредно заседание в понеделник. Среща като тази, която се планира за понеделник (среща на лидерите на еврозоната) по принцип се подготвя от финансовите министри, така че и ние ще се подготвим за нова среща на Еврогрупата в началото на следващата седмица, посочи Сапен.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас, който е на посещение в Руси, определи свикването на извънредна европейска среща на върха в понеделник като позитивно развитие. Срещата на европейските лидери в понеделник е позитивно развитие по пътя към постигане на споразумение. Всички тези които залагат на кризисни и страховити сценарии ще сбъркат, посочи Ципрас.

Ще имаме решение, базирано на зачитане на правилата и на демокрацията в ЕС, което ще позволи на Гърция да се върне към икономически растеж в рамките на еврозоната, допълни гръцкият премиер.

Междувременно Дейселблум обяви в туитър, че Еврогрупата ще проведе нова среща в понеделник (22-ри юни) от 16:00 ч., за да се подготви извънредната среща на лидерите на еврозоната, която ще стартира от 20:00 ч.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна