Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. пр. Андреш Клейн: Бежанският натиск към ЕС през Балканите не е по-малък отколкото през Средиземноморието

Посланикът на Унгария: Няма нормален човек, който да се радва, че трябва да се строи ограда

Над 50 000 мигранти са влезли в страната от началото на годината

Снимка: Анастасия Бакалска


През 2012 г. в Унгария имаше около 2000 нелегални имигранти. През 2013 г. те бяха 19 000,  а през 2014 г. – 43 000.  От първи януари до края на май 2015 г. броят им е 50 430.  Толкова души дойдоха от Сърбия. 

В момента знаем, че около 15 000 емигранти са хванати в Западна Европа, които са влезли на територията на ЕС  през Унгария. Според международните договори, ние сме длъжни да ги приемем обратно.  Ако тези тенденции останат, това означава, че има опасност Унгария тази година да трябва да се справи  с над 100 000 емигранти,  които идват през  сръбската граница.  Не можем да изключим, че също горе долу около 100 000 емигранти ще бъдат хванати в Западна Европа, където ще се докаже, че са дошли в ЕС чрез Унгария. Трябва да добавя, че говорим за хората, за които знаем, а  всички знаем, че реалният брой  на емигрантите е още по-голям

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ по повод на намерението на правителството на Виктор Орбан да построи ограда на границата между Унгария и Сърбия посланикът на Унгария у нас Н. пр. Андреш Клейн. Той изтъкна, че границата между двете държави, която е 175 километра, преминава през абсолютно равнинна местност и сравни преминаването ѝ с разходка от единия до другия край на една поляна. В Югоизточна Унгария има много голямо напрежение  и хората се чувстват изоставени от държавата, изтъкна той.

Идеи чуваме много. Анализи чуваме много, но до момента единственият  отговор, който официално получихме (от Европа б.р.) е, че в една такава ситуация ни предложиха квота колко още бежанци трябва да приемем.

Решението за строеж на оградата е породено от опасения, че ситуацията може да се окаже извън контрола на държавата,  заяви дипломатът.

Знаем, че това е едно много тъжно решение. Никой не се радва на това. Няма нормален човек, който да се радва, че трябва да се строи една ограда, но в момента не знаем какво друго да направим.

Знаем, че не е една приятна стъпка. Знаем, че няма да е 100% ефективна.  Знаем, че ще е скъпо, но целта е поне да се намали до някаква степен потокът и колкото се може повече хора да накараме да влязат през официалните граници и  поне да влязат в държавния процес, който се занимава с бежанците.

Посланик Клейн коментира и решението за квотно рапзпеделение на бежанците. Според него ЕК още не е осъзнала или не иска да се занимава с това,  че натискът на бежанските потоци през Балканите не е по-малък от този през Средиземно море. Той изтъкна, че 50 430 мигранти, колкото са пристигнали в Унгария от началото на годината е по голям брой от този на пристигналите в Италия или Гърция.

Между 5 и 7 милиона души са тръгнали в момента към Европа. ЕК, заедно с всички страни, нещо трябва да измисли в много кратък срок за охраняване на границите.

Без да се стабилизира Близкия Изток и без  спиране напредъка на „Ислямска държава“ потокът от бежанци към Европа няма да спре, коментира Клейн.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени