Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Христова: Лобистките практики не трябва да се бъркат с конфликта на интереси

България е на челно място по непрозрачност в лобирането. Лобистките практики често се бъркат с конфликт на интереси. Българските политици не са готови да прилагат стандартите за овладяване на конфликта на интереси. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Преди всички" преподавателят в Нов български университет преди дискусията на Асоциация "Прозрачност без граници" по повод стандартите за осветляване на влиянието в публичния сектор.

В българското общество няма консенсус какво да разбираме под лобизъм и дали то е положителна или негативна практика. Положителната концепция за лобирането в европейската практика е свързана с легитимното право на всяка една заинтересована група да представлява своите интереси пред тези, които вземат решения за публичните политики. Разбира се, лобистката практика трябва да бъде прозрачна и да отговаря на стандартите за почтеност.

Христова уточни, че основните компоненти на лобизма са прозрачност, почтеност, равенство на достъпа и публичността. Според нея един от симптомите на лошия лобизъм е, когато един нормативен акт е изменян повече от 40 пъти за година. Няма рационален аргумент за това. От това страдат всички – бизнесът, защото не е наясно с измененията, администрацията, гражданите, които са загубили ориентира какви са новите му права и задължения.

Цялото интервю на Таня Величкова и Силвия Великова с Катя Христова чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна