Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита днес рождението на Св. Йоан Кръстител, в народните вярвания – Еньовден

| обновено на 24.06.15 в 12:13
Снимка: БГНЕС

Православната църква почита днес рождението на Свети Йоан Кръстител. В народните представи 24-ти юни е известен като Еньовден и празник на билките. 

За лек или наслада интересът към лечебните растения и билковите отвари е все така актуален. Освен за традиционната отвара, напоследък расте търсенето и на билкови продукти като таблети и тинктури. Това отчитат фармацевти, но предупреждават:

И искам да обърна внимание на страдащите от различни заболявания, че билковите продукти наистина са безвредни и понякога помагат, но те не могат да заменят едно основно лечение. Това е много важно.

Не само празник на билките, но и имен ден е днешният Еньовден за много хора:

Биляна се казвам. От моята баба знам, че на Еньовден имам имен ден. Биляна идва от билка, биле. Едно време се е свързвало с бельосване или като урочасване по-скоро, но това е било много, много отдавна, но сега е по-облагородено и се използва като добро, като хубаво.

Еньовден е сред почитаните летни празници в ямболското село Попово. Всяка година по жътва се е правил обичаят Еньова буля за здраве и берекет. В село Попово сега живеят около 300 души. Преди години тук е имало повече от 2000 жители. На Еньовден момите ставали рано и отивали да берат билки, на мегдана се виело дълго хоро. По-възрастните жени си спомнят и за обичая Еньова буля:

Отиваме към нивите и пеем: "Ученик са учи, Еньо ле, ученик са учи...". И носят дете Еньова буля детето направено с червена рокличка, с висулки, едновремешни дрънкулки и като спрем там му подават, питат го: "Вода ли искаш или хляб?" И то поема към хляба значи берекет ще има тази година на селото, водата било гладни-жадни.

От Еньовден в региона започвало и прибирането на реколтата. 

Жителите и гостите на Велико Търново са поканени днес да отпразнуват Еньовден на възрожденската Самоводска чаршия. Според традицията те ще могат да минат за здраве през голям венец, изплетен от билки. Ще бъдат показани народни рецепти за приготвяне на билкови лечебни смеси и отвари.

Стотици деца и възрастни събра в Шумен фестивалът "Еньовска китка", базар на билкови продукти и демонстрация на народни лечебни практики. Конкурси и артработилници привличат интереса на шуменци към богатството и разнообразието на билки у нас и тяхното използване в билколечението, кулинарията и козметиката. Конкурси за най-красив "Еньовски венец" и "Еньовско талисманче" и колоритна програма допълват фестивала "Еньовска китка".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени