Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайнодесен холандски депутат, противник на исляма, показа по телевизията карикатури на пророка Мохамед

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайнодесният холандски депутат Герт Вилдерс, който е противник на исляма, показа вчера карикатури на пророка Мохамед по обществената телевизия във време, предоставено на политическите партии, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Във видеозапис от 2 минути и 44 секунди бяха показани десетина карикатури, а Вилдерс заяви, че насилието не може да надделее над свободата на словото. Той каза, че с показването на карикатурите иска да защити свободата на словото от насилието в отговор на нападението в щата Тексас срещу конкурс за карикатури, за което пое отговорност "Ислямска държава".

Герт Вилдерс беше обявил намерение да покаже от името на своята Партия на свободата карикатурите в събота, но тогава това не стана поради недоразумение с доставянето на видеозаписа в телевизията, посочва АФП.

За мнозина мюсюлмани тези изображения са обидни, дори богохулни, и властите предупредиха, че заради показването им по телевизията Партията на свободата може да бъде лишена от телевизионно време от една до четири години. Говорител на холандската Главна прокуратура заяви, че става дума за много сложен юридически проблем.

Ще видим дали ще получим жалби и ако получим, ще ги разгледаме. Нямаме практика да започваме съдебни преследвания за подобни неща, ако не бъде внесена жалба
, добави той.

Посолствата на Холандия са били предупредени да вземат мерки, ако избухнат протести срещу показването на карикатурите.

Партията на Герт Вилдерс има 12 от 150 депутатски мандата в холандския парламент. Тя иска да забрани Корана, който сравнява с политическия манифест на Адолф Хитлер "Моята борба", напомня АФП.

Вилдерс ще се изправи пред съда по обвинения в дискриминация, след като се изказа против мароканците в предизборната кампания миналата година, отбелязва Ройтерс.  

Информацията е на БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени