Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализирани автомобили и засилено полицейско присъствие в Гърмен

| обновено на 29.06.15 в 12:35
Снимка: БГНЕС

Специализирани автомобили на ВиК, електроснабдяване, пожарната и спешната помощ са разположени на входа на ромската махала на Гърмен в очакване на инструкции. Сериозни подкрепления има на жандармерията и полицията в деня, в който трябва да бъдат съборени първите четири незаконни постройки. 

На първите набелязани за събаряне къщи са залепени уведомления от Дирекция "Национален строителен контрол", в които е уточнено времето за премахването им. От 10.30 часа днес до 17.30 часа на 10 юли. 

Точно в 11.30 часа Виктор Огнянов сам досъбори едноетажната си къща, плачейки. Сутринта жителите на квартал "Кремиковци" бяха категорични, че няма да позволят багерите да започнат изпълнението на заповедта. Дори показваха на журналистите подписка, която ще изпратят в Министерския съвет и Народното събрание. Малко по-късно решиха лично пред камерите да повикат на помощ премиера, скандирайки "Бойко, Бойко".

Не може да ни събарят къщите, без да поемат ангажимент към най-бедните семейства и децата ни, категорични бяха от инициативния комитет в ромската махала. Така им били обещали от Агенцията за закрила на детето, които от два дни извършват картографиране на хората, чиито къщи са обявени за незаконни и предстои да бъдат съборени. Възрастна жена заплаши, че ще легне пред багерите, а баща на шест деца даде прогноза, че много хора няма да издържат на гледката. Искаме да си плащаме данъците да си узаконим местата. Защо събарят нас, а не незаконните хотели, сред които има и замъци, питаха ромитеТехният основен работодател Ангел Димитров, изкупува билки и гъби, посочи проблема:

Това не е начинът, по който трябва да се решават проблемите. Сега в момента, вместо да се решават, те се задълбочават. Не може на шест човека да ги съборят, на 126 да не ги съборят. Да им предложат на хората нещо друго. Това са общински парцели и аз имам тук парцел.

Протестиращите хора в Гърмен срещу ромските своеволия заподозряха, че има договореност между ромите и държавните институции да не се противопоставят на събарянето, като се разрушат само 10-15 къщи до началото на зимния сезон и затова те също заплашиха с гражданско неподчинение и неплащане на данъците си. 

Събарянето на незаконни постройки в Гърмен няма да реши проблема, заяви вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин. Той напомни, че социалното министерство няма ангажимент към настаняването на хора, които ще останат без жилища и коментира ситуацията така:

Общините са тези, които биха могли да осигуряват социални жилища. Това, което има временно, са различни приюти и други центрове за бездомни, които са отново на разпореждане на общините. Така е, по принцип, с полиция и с бутане на къщи не се решават подобни проблеми. Те се решават с трайни действия. Тогава, когато бутнете четири къщи и изгоните хората на улицата, единственото, което може да се задейства цялата система, която не решава трайните проблеми. Незаконните постройки са – като започнем от покритите балкони в София и стигнем до ромските гета. Така че, ако има правило, би трябвало да бъде за всички, но с това не се решават проблемите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна