Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константина Василева:

С развитието на социалните медии се появява феноменът "гражданска журналистика"

Снимка: архив

Социалните медии като инструмент на съвременната журналистика са "нож с две остриета", а най-големите им предимства често са и техните най-сериозни недостатъци. Появява се феноменът "гражданска журналистика". Това са отговорни граждани, които споделят информация, която е важна за широката общественост. По този начин обаче съществува рискът за разпространяване на невярна информация. Това коментира за "Хоризонт“ в предаването "Преди всички“ медийният анализатор Константина Василева преди конференцията "Иновативна журналистика: Работа с данни, дигитални инструменти за журналистически разследвания и верификация на съдържанието от социалните медии“:

Колкото по-бързо се развиват технологиите, толкова по-бързо ние се опитваме да качим една новина и ако намерим снимка или видео от даденото събитие, което изглежда като изключителна новост, не винаги проверяваме колко достоверни са те. Има случаи, в които такава информация се разпространява, без да е проверена от големите агенции, и след като по-малки агенции видят тази новина, става много по-трудно опровергаването ѝ.


Съществуват сайтове, в които работят професионални и непрофесионални журналисти и там потребителите могат да зададат въпрос и чрез проучване може да разберат дали дадена информация е вярна, или не е, обясни Василева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна