Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият министър на отбраната на Турция Исмет Йълмаз стана председател на новия турски парламент

Депутатите от новия турски парламент, който бе избран на 7 юни т.г.избраха днес за председател Исмет Йълмаз, кандидата на ислямисткоконсервативната ПСР и досегашен министър на отбраната.

Председателят на Великото национално събрание,както е официалното име на турския парламент бе избран на четвъртия, последен тур, който се състоя днес при тайно гласуване в присъствието на около 550 депутати.

За Исмет Йълмаз бяха подадени 258 гласа, а за кандидата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Дениз Байкал бяха подадени 182 гласа. От надпреварата в предишните турове отпаднаха кандидатът на Партията на националистическото действие Екмеледдин Ихсаноглу и на прокюрдската Демократична партия на народите Денгир Мир Фърат.

Лидерът на националистическата партия Девлет Бахчели малко преди днешното гласуване предупреди, че неговата партия в никакъв случай няма да подкрепи прокюрдския кандидат, което означава, че на последното гласуване няколко от неговите депутати са подкрепили Исмет Йълмаз, на когото не достигаха няколко гласа. Това се коментира като вероятност за възможна коалиция между ПСР и националистите, които са трета политическа сила. 

След избирането на председателя на парламента предстои през тази седмица президентът Р.Т.Ердоган да възложи на лидера ПСР, която излезе първа сила на изборите, Ахмед Давутоглу да възложи консултации за съставяне на правителство. Срокът за това е 45 дни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна