Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия прие правилата за избор на подуправители на БНБ

Снимка: Българска народна банка

Бюджетната комисия в парламента прие правилата за избор на подуправители на БНБ на управленията "Банков надзор", "Емисионно" и "Банково". В момента банковият надзор е без титулярен ръководител, а мандатът на Калин Христов, който ръководи управление "Емисионно", изтича на 23 октомври. Законът за БНБ задължава депутатите да изберат неговия заместник до 23 юли. Третият подуправител е Димитър Костов и неговият мандат изтича след две години. Председателят на комисията Менда Стоянова обясни, че процедурата е една и съща и затова се приемат общо.
 

Депутатите отхвърлиха искането на реформаторите в процедурните правила да се запише, че кандидатите за подуправители на БНБ не трябва да не са участвали в ръководството на банка в несъстоятелност или в управителния съвет на БНБ в период, когато у нас има фалирала банка. Председателят Менда Стоянова:

То е много обществено ясно когато си напише автобиографията и там е записано, че е работил в Управителния съвет на КТБ, примерно.

Кандидатите трябва да попълнят и декларация, в която се дава още по-голяма яснота за постовете, които са заемали в кариерата си. Според Димитър Танев от реформаторите това не е достатъчно:

Ще ви дам един пример, ако лице е било член на Управителен съвет, примерно, на "Балканбанк", то няма как, то ще е попълнило без никакви проблеми, тъй като нито една от точките, които са описани, не попада в обхвата, за който говоря в момента.

Междувременно Стоянова за пореден път отхвърли аргументите за сезиране на Конституционния съд за процедурата за избор на гуверньор:

Няма никакъв проблем. Първо, оспорването пред Конституционния съд по никакъв начин не спира процедурата. Второ, аз съм абсолютно убедена и това може да го потвърди всеки начинаещ юрист, че няма противоконституционност на тези правила, така че това въобще не може да бъде аргумент. 

Новият гуверньор на БНБ ще бъде избран до две седмици, като се очаква в най-кратки срокове да представи номинациите си за подуправители за ресорите "Банков надзор" и "Емисионна политика".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна