Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янис Варуфакис: Преговорите с кредиторите не са спирали

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че не е "прекалено късно" за постигане на споразумение с международните кредитори преди референдума в неделя.  В интервю за ирландското радио "Ар Ти И" (RTE), Варуфакис посочи:

Независимо дали резултатът от вота е "да" или "не", ще имаме споразумение в обозримо бъдеще. При положителен вот гръцкото правителство просто ще сложи подписа си под предложенията на институциите от 25 юни. При отрицателен вот мога да ви уверя, че през последната седмица получихме много добри предложения от официална Европа, съвсем поверително. Малко или много, споразумението е постигнато.

Варуфакис уточни, че през седмицата са продължили разговорите с Европейската комисия и Европейската централна банка при закрити врата, въпреки опроверженията от страна на европейските ръководители. Според него отрицателният вот ще доведе до договаряне на по-добро споразумение както за Гърция, така и за Европа.

Гръцкото правителство и институциите са с много, много близки позиции по въпроса за фискалната политика и списъка с реформи. Различията са свързани с облекчаването на гръцкия дълг, посочи още Янис Варуфакис.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна