Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ няма да подкрепи предлаганите промени в Конституцията

Георги Първанов
Снимка: БГНЕС

АБВ няма да подкрепят предлаганите промени в Конституцията, обяви във Варна лидерът на движението Георги Първанов. Според него целта за прилагане на бързо и ефективно правораздаване може да бъде постигната и чрез корекции на текстове в Закона за съдебната власт. Първанов допълни, че от АБВ настояват за редактиране на един от въпросите на предстоящия референдум, който засяга възможността за мажоритарен избор на депутати, и прогнозира: 

По начина, по който мнозинството, разбира се, тръгвайки от президента, формулират въпросите и се отнасят към темата за референдума, аз мога да направя прогнозата, че допитването е рисково, то може да не постигне целите, които са поставени, с което да компрометираме още повече идеята за пряката демокрация. Втори неуспешен референдум наистина може да има този ефект. Впрочем да кажа, когато президентът инициира един референдум, ако той не постигне желания резултат, ако отговорът не е този, който желае държавният глава, нищо по-естествено от това, така, както е направил навремето президентът Де Гол, държавният глава да си подаде оставката. Защото това е своеобразен вот на недоверие.

До края на месеца АБВ ще оповести номинациите на кандидатите си за кметове и общински съветници. Вече има одобрени 49 кандидатури, част от които формацията подкрепя в коалиция. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна