Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 96% на референдума в Кюстендил подкрепят за трети мандат кмета Паунов

Снимка: БГНЕС

5147 жители на Кюстендил са участвали във вчерашния референдум за това дали да бъде подкрепен за трети пореден мандат сегашният кмет на общината Петър ПауновИзбирателната активност е била 14%, обявиха от преброителния център.

"За" са гласували 4952 души, 192 са дали отрицателен вот.

Петър Паунов сам беше поставил за критичен минимум 5000 участвали, но сега коментира, че допитването е валидно:

Това беше допитване, в което да разберем дали броят на мандатите няма да е пречка за единна кандидатура. Със сигурност няма да има самономинация от моя страна – напротив, тя ще е в резултат на искрено и активно изразено желание от наши съграждани и политически сили. Имаме основание да обсъждаме единна кандидатура, която да обединява, а не да разединява.

Паунов обаче не обяви дали неговата номинация за трети пореден мандат вече е факт. Очевидно предстоят обсъждания сред 15-те формации в дясната коалиция "Кюстендил", която стои зад него. Преди гласуването той каза, че три мандата вече идват в повече, затова остави избирателите да кажат мнението си по казуса с мандатността на кметовете.

Кметът е доволен и от това, че 1/3 от участвалите в референдума са отговорили и на третия, препоръчителен, въпрос, "Какво трябва да се направи, за да се подобри управлението на общината и условията за живеене".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна