Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите по ядрената програма на Иран продължават

Поредният срок, който преговарящите страни си поставиха за споразумение, изтича в края на деня

Поредният срок, който преговарящите страни си поставиха за споразумение върху иранската ядрена програма, изтича в края на деня. Преговорите между представители на Иран и шестте велики сили продължават във Виена.

Месеци след рамковото споразумение от април, разногласията върху механизма за проверка на иранските ядрени обекти и премахване на икономическите санкции срещу Техеран остават. Иранските медии съобщават, че западните страни са втвърдили позициите си.

Според иранската държавна телевизия представителите на "Шесторката" са се обявили против снемането на оръжейното ембарго. Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреди:

Предвид това, че материята, която обсъждаме, е сложна, а залогът е много висок, ние няма да прибързваме и няма да позволим да ни пришпорват. Знаем, че трудните решения няма да станат по-лесни с времето. Те трябва да бъдат взети много скоро.

Шефът на европейската дипломация Федерика Могерини призова иранското ръководство да вземе решение:

Когато настъпи моментът за исторически решения, въпросът няма да е във формулировките. В този момент министрите ще се съберат на масата за преговори, за да направят компромиси. Това трябва да стане в близките няколко часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна