Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очен робот за безшевни операции на перде получи болницата в Кърджали

Снимка: БГНЕС

Болницата в Кърджали получи последно поколение апаратура за операция на очно перде. С нея хирургическата интервенция се извършва бързо и без болка за пациента.

Апаратът е най-новото достижение на офталмологичната наука  -  очен робот с предварително заложени параметри на операцията и пълно проследяване на всяка стъпка при нейното изпълнение. С такава апаратура разполагат много малко клиники у нас.

Предимствата на апаратурата бяха представени на очен конгрес с хирургия на живо. Интервенцията с очния робот трае 15 минути. С ултразвук помътнялата леща се отстранява от окото и на нейното място се поставя изкуствена.  

По мнението на над 300 специалисти това е златният стандарт в операцията на перде. Според лекарите операцията гарантира дори по-добро зрение, отколкото пациентът е имал на младини. Манипулацията е безкръвна и безшевна, а пациентът може да се върне у дома още на следващия ден.

Първите операции с новия апарат ще бъдат извършени днес в болницата в Кърджали. Те ще се проведат под ръководството на националния консултант по офталмология професор д-р Ива Петкова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна