Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Горанов: Изборът на Димитър Радев за управител на БНБ е добър, в банката трябва да има професионалисти

Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС

Назначаването на Димитър Радев за гуверньор на БНБ е добро решение, каза финансовият министър Владислав Горанов. Той приема и факта, че Радев ще остави стария екип на БНБ:

Много добре работя и с двамата действащи подуправители, мисля, че те са професионалисти. За мен най-важното е в банката да има професионалисти и затова бях силно изненадан от опита за политическа търговия с подуправителите и за мен най-важното е, че решението за тях е на управителя и че не се допусна политическа търговия с тях.

Видяхте гласуването. Очевидно, по-голямата част от политическите партии не са разчитали на такава търговия и затова съвсем безкористно подкрепиха един от кандидатите. Мен лично никой не ме е притискал, но, за мен, в БНБ трябва да има професионалисти. Ако има някаква връзка, примерно на управителя, на подуправителя на управление "Емисионно" с кризата КТБ, изречете я, и да я решаваме.

Горанов не смята, че е важно да стане ясно колко е заплатата на гуверньора на БНБ:

Честно да ви кажа, не знам колко е заплатата на господин Искров и никога не съм се интересувал. Не мисля, че това е тема на обществен дебат, която е решаваща. За висока отговорност и за важни решения трябва да се получава добро възнаграждение.

Колко взимат министрите – трябва да е ясно, колко взимат народните представители – трябва да е ясно, колко взимат професионалистите обаче – не е задължително да е тема на обществен дебат. Не може да управляваш банкова система със 100 милиарда активи, примерно, и да очакват да го правиш за 1000 лева заплата.

Ние положихме доста усилия, за да убедим Радев  да дойде в България и да се захване с тази нелека задача. Вероятно, не всичко е пари...

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна