Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев внесе номинациите за подуправители на банката в НС

Мартин Димитров: Реформаторският блок няма да подкрепи Димитър Костов

| обновено на 15.07.15 в 18:12
Снимка: БГНЕС

Новият управител на БНБ Димитър Радев официално встъпи в длъжност. Въпреки острите реакции към намерението му да запази екипа на Иван Искров, Радев внесе номинациите си за подуправители в парламента и ги мотивира с безупречна репутация и високи професионални качества.

Според Радев кризата от последната година е овладяна и БНБ ще излезе от нея много по-силна. От своя страна Искров му пожела да ръководи Централната банка с твърдостта, с която е отстоял решението си за запазване на екипа. Въпреки че за първи път от 12 години БНБ има нов управител, церемонията по встъпването му в длъжност се проведе без присъствието на медии.

Най-спорна е фигурата на Димитър Костов, който от години ръководи управление "Банково" и е подал молба за освобождаването си от поста си заради номинацията си за подуправител. В мотивите си новият гуверньор Димитър Радев припомня, че Костов има най-дълъг стаж в БНБ и познава от близо работата на Централната банка.

Реформаторският блок няма да подкрепи Димитър Костов за подуправител с ресор "Банков надзор", обяви пред "Хоризонт" съпредседателят на блока Мартин Димитров

Във вторник, при гласуването на банкер № 1 в парламента, ДПС напусна залата след като беше отхвърлено предложението им кандидатите за управител на Централната банка да кажат предварително кои ще са техните подуправители.

Който знаете, че е част от кабинета "Жан Виденов". По времето на този кабинет доста банки фалират в България. При това положение и, след случая с КТБ, същият човек да бъде предлаган за подуправител и то на Банковия надзор. На нас не ни изглежда подходящ, заяви Мартин Димитров от реформаторите, които подкрепиха Димитър Радев с условието, че ще предложи изцяло нови кадри в Управителния съвет на БНБ.

Първият ръководител на Банковия надзор у нас Камен Тошков, не вижда проблем с номинацията на Димитър Костов:

Трябва да се внесе нужното успокоение в обществото относно работата на това управление. Излишно се полемизира, според мен, това, дали е стар, или нов екип. Димитър Костов започна да се занимава с дейността на банковия надзор, непосредствено след случая с КТБ. Той е един опитен ръководител.

В мотивите си за номинацията на Нина Стоянова, която в момента е главен юрист на БНБ, Радев подчертава дългогодишният ѝ стаж и опитът ѝ в комуникацията с Европейската централна банка.

Запазването на поста на Калин Христов е аргументирано с безспорния успех при ръководенето на 37 милиарда лева резерви. "Емисионно“ е управлението, което отговаря за валутния борд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна